Ortaya çıkışı ile dünya tarihinde önemli bir yer edinen otomobillerin serüveni 19. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Otomobil kelimesinin kökeni Yunanca ve Latince’de ‘‘kendi kendine hareket eden’’ anlamına gelmektedir. Enerji kaynağı olarak buhar gücünün kullanımı ile ilk adımlarını atan ve içten yanmalı motorlar ile petrol kullanımı şeklinde devam eden otomobillerin günümüzde ulaştığı nokta çok daha ileri bir noktadadır diyebiliriz.
İlk otomobil denemesi: Thomas Newcomen
Sanayinin gelişimi ile birçok alanda ortaya çıkan yeniliklerden birisi de ulaşım alanında etkili olmuştur. İlk otomobilin icadı 1700’lü yıllara dayanmaktadır. İlk otomobil olarak tarihe geçecek araç, Fransız bilim insanı Nicolas Joseph Cugnot tarafından 1769 yılında icat edilmiştir. Başlarda buhar kazanı ile çalışan üç tekerlekli bir tasarıma sahip otomobil, tarihsel süreçte gelişimi farklı tasarımlar ile devam etmiştir.
İlk İçten Yanmalı Motor denemesi ve Motosiklet İcadı
1887 yılında Alman mühendis Gottlieb Daimler tarafından icat edilen ilk benzinle çalışan otomobildir. İçten yanmalı motorlar ve otomobil gelişimine çok büyük katkıları olan Daimler, ilk motosikletin de mucitlerindendir. Yaşam boyunca iş ortağı olan ve her projesinde yanında yer alan ortağı Wilhelm Maybach ile motorlu otomobiller konusunda hayalleri olan Daimler, 1890 senesinde ortağı ile Daimler Motoren Gesellschaft’ı kurmuşlardır.
Otomobilinin Babası: Karl Benz
Tarihte ilk otomobilin hangisi olduğunu söylemek zor olsa da ortaya çıkan otomobillerin doğru düzgün çalışmaması sebebiyle ‘‘otomobilin babası’’ olarak Alman makine mühendisi ve tasarımcısı Karl Benz kabul edilmektedir. Benz tarafından üretilen Benz Patent Motorwagen, tarihte tam anlamıyla ilk otomobil olarak kabul edilmektedir. Karl Benz, 1878’de tasarlamış olduğu içten yanmalı motorun patentini 1879’da alarak da tarihe ismini yazdırmıştır.
Otomobil Sanayisinin Doğuşu
Otomobillerin icadı ile dünyada yaşanılan teknolojik gelişmeler birçok sanayiciyi de harekete geçirmiştir. Otomobillerin potansiyelinin fark edilmesinin ardından her gün yeni bir otomobil üreticisi çıkmaya başlamıştır. Panhard & Levassor 1891 yılında kurularak ilk seri üretimlerine başlarlar. Panhard & Levassor aracını kullanarak kendi otomobilini keşfeden Armand Peugeot ise ardından kendi şirketini kurmuştur. Marius Berliet 1896’da çalışmalarına başlarken, Louis Renault kardeşlerinin yardımı ile ilk arabası Billancourt’u piyasaya sürmüştür.
Otomobil üreticilerin ortaya çok hızlı bir şekilde çıkması otomobil üretimi ve çeşitliliği konusunda da büyük bir ilerleme kaydedilmesine sebep olarak gerçek bir endüstri kurulmasına zemin hazırlamıştır diyebiliriz.
Elektrikli Otomobiller
Elektrikli otomobiller sanılanın aksine yeni bir icat değildir. 19. yüzyılın ortalarında ve 20. Yüzyılın başlarında oldukça popüler olan elektrikli otomobiller, kullanım kolaylığı ile benzinle çalışan arabalardan daha üstün bir konumda yer almaktaydı. İçten yanmalı motor teknolojisinde yaşanılan gelişimlerle geri plana itilen elektrikli otomobiller geri planda kalmasına sebep olmuştur. İçten yanmalı motorlu otomobiller yerini almadan önce birçok hız rekoru da elektrikli otomobillere aitti. Sürdürülebilirlik ve petrol krizleri gibi sebeplerle tekrar gündeme gelen elektrikli otomobiller gelecek yıllarda da birçok alanda karşımıza çıkması mümkün teknolojiler haline gelmiştir. Özellikle Tesla Motors ile yüksek bir ivme kazanan elektrikli otomobiller çevre dostu olması sebebiyle de dikkatleri üzerine çekmektedir diyebiliriz.
Yüzyıllar boyunca gelişimini devam ettiren ve varlıklarını sürdüren otomobiller teknolojinin gün geçtikçe ilerlemesiyle daha farklı boyutlar kazanacak, farklı tarz ve tasarımlarla karşımıza çıkmaya devam edeceklerdir.
19. yüzyıla kadar dayanan ve insan hayatını kolaylaştıran otomobiller, birden fazla deneme sonucunda Karl Benz’in icat ettiği benzinli otomobil ile tarihi serüvenine başlamıştır. Teknolojik gelişmeler ile paralel olarak ilerleyen otomobil endüstrisi günümüz dünyasında çok ileri bir seviyeye gelmiştir demek mümkündür.
Yol yardım hizmetleri ve araçlar hakkında detaylı bilgi almak için diğer yazılarımıza göz atmayı unutmayın!
Diğer yazılar:GNC ASSIST BLOG