Hayal Ötesi Bir Deneyim: Otonom Sürüş-How Self Driving Car
Sürekli değişen ve gelişen teknolojide yapay zekanın araçlarla entegrasyonu kaçınılmaz bir durum. Trafik kazalarının önüne geçme, doğayı koruma, sektörel rekabet gibi birçok nedenle başlayan bu serüvende otonom sürüş sistemi her geçen gün hayatımıza dahil olmaya devam ediyor. Hayallerinizin de ötesinde olan otonom sürüş, insan müdahalesi olmadan hatta araç içerisinde de insanın varlığına ihtiyaç duyulmayan sürüşü ifade ediyor. İnanılacak gibi değil! Araştırmacılar tarafından yapılan araştırmalara göre 2025 yılına kadar trafikte yaklaşık 8 milyon yarı otonom veya otonom araç olacağı tahmin ediliyor. Bu muhteşem araçların gelecekte sürüşün bir parçası olacağı oldukça aşikar!
Otonom Araç ve Otonom Sürüş Nedir?
Kelime anlamı olarak “bağımsız” anlamına gelen otonom, otomobil sektöründe insansız veya yarı insansız sürüş olanağı tanıyan araçları tanımlarken kullanılıyor. Otonom sürüşlerde; araçların üzerlerinde yer alan kamera, sensör ve radar gibi donanımlar gerekli yazılımlarla senkronize oluyor. Bu teknoloji sürücülere insan müdahalesi olmaksızın araçların kendilerini yönlendirebileceği konforlu bir yolculuk vadediyor.
Otonom Sürüş Seviyeleri Nelerdir?
Otomotiv Mühendisleri Derneği otonom sürüş seviyelerini 6 farklı seviye olarak tanımlıyor. Bunlar sırasıyla:
- Manuel Sürüş Otomasyonu (0. Seviye Otonom Sürüş-No Autommation)
- Sürücü Yardımıyla Olan (Drive Assistance)
- Kısmi Sürüş Otomasyonu (Partail Automation)
- Koşullu Sürüş Otomasyonu (Conditional Automation)
- Yüksek Sürüş Otomasyonu (High Automation)
- Tamamen Otonom (Tam Sürüş Otomasyonu Olan-Full Automation)
Yarı Otonom Araçlar
- seviye otonom sürüş
- seviye otonom sürüş
- seviye otonom sürüş
Tam Otonom Araçlar
- seviye otonom sürüş
- seviye otonom sürüş
Yarı Otonom Sürüş Nedir?
Günümüzde otonom teknolojilerine sahip olan birçok araç yarı otonomdur. Çünkü yapay zeka sayesinde her ne kadar diğer araçlara ve yolun durumuna göre belirli refleksler barındırsalar da farklı koşullara adaptasyonları sınırlı. Bu nedenle bu araçlar muhakkak bir sürücü yardımına ihtiyaç duyuyor. Elbette ki, 1. seviye yarı otonom araçlar ve 3. seviye yarı otonom araçlar arasında büyük sürüş farklılarının olduğunu göz ardı etmemeliyiz.
- Seviye Otonom Sürüş: Otonom araçların ilk seviyesidir. Günümüzde trafikte bulunan birçok araç bu özellikleri taşıyor. Bu teknolojik özelliklerin bazıları şunlardır; hız sabitleyici, şerit takip sistemi ve fren asistanı. Sürüş esnasında bu sistemlere ne kadar ihtiyacımız olduğunu zaten hepimiz çok iyi biliyoruz.
- Seviye Otonom Sürüş: Sürücü müdahalesine gerek duyulmadan sürüş gerçekleştirebilen araçlara 2. seviye otonom araçlar denir. Bu araçlar otonom sürüş teknolojilerine sahip fakat örneğin fren ve hız gibi gereklilikleri kendi kendine gerçekleştirebiliyor fakat trafikte karşılaşılan bir durumda herhangi bir refleks gösteremiyor. Bu durumda da sürücülerin aksiyon almaları gerekiyor.
- Seviye Otonom Sürüş: 3. seviye otonom sürüş teknolojisine sahip olan araçlar arabaların durumuna ve trafiğe göre hızı ve hareketlerini kontrol edebiliyorlar fakat bu araçlar da olası olumsuz hava, yol ve trafik durumlarına karşı adaptasyon sağlayamıyorlar. Bu nedenle, bu araçlarda detaylı kontrol sistemleri bulunuyor ve sürücülerin belirli aralıklarla sürüşe müdahale etmeleri gerekebiliyor.
Tam Otonom Sürüş Nedir?
Araç içerisinde hiçbir şekilde sürücü müdahalesine gerek kalmadan otonom sürüş sistemi tarafından sürüş gerçekleştirilebilen araçlara tam otonom araçlar denir. Günümüzdeki teknoloji sınırları nedeniyle bu araçlarda kendi içerisinde 2 seviyeye ayrılıyor:
- 4. Seviye Otonom Sürüş: Günümüz koşullarında sürüş teknolojilerinin ulaştığı en yüksek seviye 4. seviye otonom sürüştür. Bu seviyedeki araçlar sahip olduğu otonom donanım ve yazılım sayesinde yola ve trafiğe göre refleks gösterebiliyor. Yol ve trafik koşullarına karşı reflekslerinde bazı eksiklikler olan 4. Seviye otonom sürüş araçları yapay zeka entegrasyonu sayesinde her geçen gün daha iyi bir hal almakta.
- 5. Seviye Otonom Sürüş: Bu otonom sürüş teknolojisine sahip olan araçlar henüz üretilemiyor. Otomobil endüstrisi bu seviyeye ulaşabilmek için her geçen gün iyileşmeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu teknolojideki nihai amaç ise araçların sürücüsüz yola hatta trafiğe çıkabiliyor olması ve güvenli bir sürüş sağlayabiliyor olması. Hatta şu an hayal ettiğimizde biraz ütopik gibi geliyor olsa da bu seviyedeki araçların kendi yakıt sorununu kendilerinin çözmesi ve uygulama yardımı ile bir noktadan başka bir noktaya gidebiliyor olması da bekleniyor.
Otomotiv Sektöründe Neden Yapay Zekaya İhtiyaç Doğdu?
Otomotiv sektöründe gün geçtikçe hızlı bir ivmeyle artan rekabet ve sürücülerden kaynaklanan trafik kazalarının sayılarında meydana gelen artışlar nedeniyle bu alana yapılan yatırımlar oldukça revaçta. Bu sayede gelecekte lojistik maaliyetlerinin en minimuma indirilmesi, ulaştırma ve bireysel ulaşım süresinin kısalması bekleniyor. Günümüzde otonom sürüşüne en yakın modeller ise; Tesla Model S, Tesla Model X, Tesla Model 3 ve Acura ILX.
Diğer blog yazılarımıza göz atmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz!
Link: GNC ASSIST BLOG