Araç lastiğinin patlama sebeplerine geçmeden önce, lastiğiniz ile ilgili birkaç öneri sunmak istiyoruz. Öncelikle lastiklerin ortalama ömrü 30bin km ya da üretim tarihinden itibaren 10 yıl olarak belirlenir. Gözle görülür bir hasar veya şekil bozukluğu olmasa dahi lastiklerin kullanımına devam edilmemelidir. Ülkemizde yol ve hava şartları sebebi ile 4 yılda bir lastiklerin değiştirilmesi önerilmektedir. Ayrıca, lastik dişleri kanunlarda belirtilen standartlarda olmalıdır. Araca binmeden bir tur atarak lastik basınçlarının uygun durumda olup olmadığını kontrol etmek gerekmektedir. Belirli aralıklarla basınçlar 4 tekerde de aynı olacak şekilde eşitlenmelidir. Hava şartlarına uygun şekilde basınçlandırılmalıdır. Kış aylarında 1-2 bar daha düşük tutarak lastiklerin yer ile teması artırılabilir.
Peki Lastik Neden Patlar?
Lastikler, hava şartlarına uygun olarak kullanılmalıdır. “Lastik neden patlar” derseniz, uzun süre sabit kalan araçların lastiklerinde sertleşmeler oluşur. Lastik formları kalıp haline gelir. Bu, yolda sertleşen kısımlardan hava kaçağı, patlama olması ihtimalini artırır. Yol şartları da lastik patlamasına etkendir. Yolda bulunan çukur, asfalt farkları, çivi vb. malzemeler lastiğinize zarar vererek yarılmasına, patlamasına sebebiyet verebilir. Bir diğer sebebi aracın istiap haddini aşarak aşırı yüklemedir. Yük arttıkça lastiklere binen basınç artmakta ve lastik üzerindeki uygunsuzluk noktalarından patlama gerçekleşebilmektedir. Lastiğin patlaması, bir cisme bağlı açılan boşluktan ani hava kaybına neden olarak gerçekleşebileceği gibi zamanla hasar almış lastikten yavaş olarak hava kaybı gerçekleşebilmektedir. İki durumda da yolcu ve trafik güvenliği açısından tehlike yaratabilmektedir. Lastiklerinizi kullanılmamış olarak ilk elden tercih etmelisiniz. Ayrıca yüksek hızlarda lastik aşınmaları daha fazla olduğundan lastiklerinizin aşınması ile patlama ihtimali artacaktır.
“Lastik patladığında ne yapılır, Lastik patladığında ne yapmalıyım?” diye soruyorsanız, önce yapılması gereken en önemli şey sakin kalabilmektir. Lastik patlaması ani olarak gerçekleşebileceği gibi, yavaş yavaş hava kaybı ile de gerçekleşebilir. Yavaş olarak basınç kaybı yaşayan lastiğin fark edilmesi kolay olmayabilir. Lastik yanağında oluşan şişlik, seyir halinde giderken aracın rot balansı normal kabul edilerek bir yöne doğru çekmesi lastik basınçlarında farklılık olduğunu gösterir.
Ani Lastik patlaması sırasında öncelikle bir ses duyulur, ardından aracınız bir yöne hareket etmeye başlar. Hangi yöne hareket ediyorsa o taraftaki lastiğiniz patlamıştır. Ön tekerlerden biri ise öne doğru, arka tekerlerden birisi ise arkaya doğru aracınız hareket edecektir. Sağ tekerlerden birisi patladığında sağa, sol tekerlerden birisi patladığında sola doğru hareket edecektir.
Sakin kalmanız çok önemli. Kesinlikle sert fren yapmaktan kaçınılmalıdır. Ya da aracın yöneldiği tarafa direksiyonu kırmanız takla atmanıza sebep olabilir.
Yapmanız gereken, öncelikle hangi lastiğin patladığını tahmin etmeye çalışmak. Bu sırada yavaşça frene basmak. Freni sabit basınçta aracınıza uygulayarak araç hızını kademeli olarak düşürmeniz gerekmektedir. 4’lü ikaz lambanızı yakmanız ve patlayan lastik tarafına giden aracı tam tersi yönde direksiyon çevirerek aslında düz bir doğrultuda tutarak en yakın güvenli alana çekmek. E tabi sonrasında GNC ASSIST’i aramayı unutmayın!
Güvenli alana geçtiğinizde araç trafiğine engel olmadığınızı, riskli bir viraj, yol birleşim noktalarına yakın olmamaya özen gösterin. Aracınızda bulunan ikaz işaretini aracınızdan 30m geriye koyarak araçların erken fark etmesini sağlamalısınız.
Hemen GNC ASSIT uygulamasından yardım için başvuru yapabilirsiniz veya GNC ASSIST 7/24 yol yardımı numaralarını arayarak size en yakın yardım ekibinin yönlendirilmesini beklemek. Gerisini GNC ASSIST ekibine bırakın.
GNC ASSIST çıktığınız her yolda yanınızda!