Ehliyet Alma Süreci Nasıl İlerler?
Günlük hayatta standart bir otomobil kullanabilmek için kişinin B sınıfı bir ehliyetinin, diğer adıyla sürücü belgesinin olması gerekmektedir. Bir sürücü belgesine sahip olmak, kişinin akan bir trafikte bağımsız şekilde hareket edebileceğini yazılı olarak kanıtlamaktadır.
İlk bakışta karmaşık görünse de ehliyet alma süreci, doğru bilgi ve adımlar takip edildiği sürece oldukça rahat ilerletilebilmektedir. Bu süreci kolayca halledebilmeniz ve en kısa sürede bir sürücü belgesine sahip olabilmeniz için size adım adım ehliyet alma rehberi hazırladık. İşte o rehber:
Ehliyet Almak için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Bu yazıda B sınıfı ehliyetten bahsettiğimiz için bu ehliyet türünü almak için gerekli belgeleri aktaracağız. Pek çok ehliyet türü için benzer belgeler istenebilmekle birlikte, almak istediğiniz ehliyet türüne göre ek olarak ihtiyaç duyacağınız belgeleri de araştırmanız faydalı olacaktır. Ehliyet almak için öncelikle bir ehliyet kursuna yazılmak ve önce teorik ardından da pratik dersleri tamamlayıp her ikisinin de sınavlarında yeterli düzeyde başarı elde etmek gerekmekte. Kursa yazılırken sizden istenecek belgeler ise şu şekilde olmakta:
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- 1 Adet Biyometrik Fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.)
- Diploma veya Öğrenci Belgesi
- Sabıka Kaydı
- Sağlık Raporu
Teorik Dersleri Tamamlayıp Sınavı Geçmek
Sürücü kursundan; ilk yardım bilgisi, motor ve araç tekniği, trafik ve çevre ve trafik adabı gibi konuları içeren teorik dersler alınır. Bu dersler toplamda 34 saat sürer. Derslerin hafta içi veya hafta sonu oluşuyla günlük kaç saat olacağı genelde kaydolunan kursa göre değişkenlik gösterebilir. Derslerin tamamlanmasının ardından ise bir sınava girilir. Bu sınav, gireceğiniz sınav merkezinde bulunan bilgisayarda dijital ortamda gireceğiniz bir sınavdır ve sınavdan çıkıldığı anda kapıdaki sonuç cihazından sınav notu öğrenilebilmektedir. En az 70 puan almak, pratik derslere geçmeye hak kazanmak için yeterli olmaktadır.
Pratik Eğitimi Tamamlayıp Sınavı Geçmek
Teorik sınavı geçtikten sonra toplam 14 saatlik direksiyon dersini tamamlayıp ardından sınava girilmelidir. Direksiyon derslerinin gün ve saatleri ise öğrenci ve eğitmen tarafından ortaklaşa belirlenmektedir. Bu sınavda, kişiye eğitim veren direksiyon eğitmeni ile sınav gözlemi yapacak görevliler de kişiyle birlikte araçta bulunur ve o güne kadar öğrendiklerini önceden belirlenen bir parkur üzerinde göstermesini izleyip gerekli notu verirler. Bu not sonucunda kişi geçerse sürücü belgesini almaya hak kazanır.
Sürücü Belgesi Almak için Nasıl Başvuru Yapılır?
Başarıyla tamamlanan direksiyon sınavının ardından kişinin, anlaşmalı bankalara sürücü belgesini alabilmek için gerekli harcı yatırıp dekont alması gerekir. Sonrasında kendisine en yakın Nüfus Müdürlüğü’nden online olarak ya da telefonla arayarak uygun bir gün ve saat için, sürücü belgesi alma randevusu oluşturmalıdır. Randevuya giderken, kayıtlı olduğu sürücü kursu tarafından düzenlenen belgeleri ve yatırdığı harcın dekontunu da mutlaka yanında götürmelidir. Nüfus Müdürlüğü’nde gerekli işlemler tamamlandıktan sonra kalıcı sürücü kartının kişiye ulaşması 7-15 gün kadar sürebilmektedir. Bu nedenle işlemlerin sonunda kişiye geçici bir sürücü belgesi verilir. Bu belge, sürücü kartı gelene kadar kişinin trafiğe çıkabilmesini sağlar. Bu belge olmadan trafiğe çıkmak ise yasaktır.
Almaya hak kazanıldığı andan itibaren 2 yıl içerisinde sürücü belgesi çıkarma süresi bulunmaktadır. Ancak her yılın ocak ayında sürücü belgesi almak için ödenecek harçlar zamlanmakta, bu nedenle 2 yıl beklemeden belgenin alınması önerilmektedir.
Diğer blog yazılarımızı okumak için linke tıklayın: https://gncassist.com/blog/